
Aşama 1 – İlk adım, Linux’un C++ kodunuz için hazır olduğundan emin olmaktır, bu nedenle sistem ve yazılımın güncel olup olmadığını kontrol edin. Bir Terminal açın ve şu kodu girin:
sudo apt-get update && sudo aptget upgrade
Ardından Return tuşuna basın ve şifrenizi girin. Bu komutlar tüm sistemi ve kurulu tüm yazılımları günceller.
Adım 2 – Çoğu Linux dağıtımı, C++’da kodlamaya başlamak için gerekli tüm bileşenlerle önceden yüklenmiş olarak gelir; ancak, her şeyin mevcut olup olmadığını kontrol etmeye her zaman değer. Hala Terminal içinde, şunu girin:
sudo apt-get install build-essential
Ve Geri Dön’e basın. Doğru bileşenlere sahipseniz hiçbir şey yüklenmez; bazılarını kaçırıyorsanız, komutla yüklenirler.
Aşama 3 – Şaşırtıcı bir şekilde, bu kadar. Kodlamaya başlamak için her şey hazır. İlk C++ programınızı nasıl çalıştıracağınız aşağıda açıklanmıştır. Linux Mint’te ana metin düzenleyici, Menü’ye tıklayarak ve arama çubuğuna Xed yazarak başlatabileceğiniz Xed’dir. Açmak için sağ bölmedeki Metin Düzenleyici düğmesini tıklayın.
Adım 4 – Xed’de veya kullandığınız diğer herhangi bir metin düzenleyicide, C++ Hello’nuzu oluşturan kod satırlarını girin.
#include <iostream>
int main()
{
//My first C++ program
std::cout << “Hello World!n”;
}
Adım 5 – Kodunuzu girdikten sonra Dosya > Farklı Kaydet’e tıklayın ve programınızı kaydedeceğiniz klasörü seçin. Dosyayı merhabaworld.cpp olarak adlandırın (uzantı olarak .cpp olduğu sürece herhangi bir ad olabilir). Devam etmek için Kaydet’i tıklayın.
Adım 6 – Dikkat edilmesi gereken ilk şey, dosya uzantısı artık .cpp olarak ayarlandığından Xed’in bunu otomatik olarak bir C++ dosyası olarak tanımasıdır. Kodda renk kodlaması var ve dosya yöneticisini açarsanız, o dosyanın simgesinin üzerinde C++ damgalı olduğunu da görebilirsiniz.
Adım 7 – Kodunuz şimdi kaydedildikten sonra tekrar Terminal’e girin. Az önce kaydettiğiniz C++ dosyasının konumuna gitmeniz gerekir. Örneğimiz Belgeler klasöründedir, bu nedenle aşağıdakileri girerek oraya gidebiliriz: cd Belgeler. Unutmayın, Linux Terminali büyük/küçük harf duyarlıdır, bu nedenle büyük harfler doğru girilmelidir.
Adım 8 – C++ dosyasını çalıştırmadan önce onu derlemeniz gerekir. Linux’ta, açık kaynaklı bir C++ derleyicisi olan g++ kullanımı yaygındır; C++ dosyasıyla aynı klasörde olduğunuz için şunu girin: g++ helloworld.cpp
Terminal’de ve Return tuşuna basın.
Adım 9 – Kodun g++ tarafından derlenmesi kısa bir zaman alır ancak kodda herhangi bir hata veya hata olmaması koşuluyla komut istemine döndürülürsünüz. Kodun derlenmesi yeni bir dosya oluşturdu. Terminale ls girerseniz, C++ dosyanızın yanında a.out olduğunu görebilirsiniz.
Adım 10 – a.out dosyası, derlenmiş C++ kodudur. Kodu çalıştırmak için şunu girin: ./a.out
ve Return tuşuna basın. ‘Merhaba Dünya!’ ekranda belirir. Ancak, a.out pek arkadaş canlısı değildir. Derleme sonrası başka bir ad vermek için aşağıdakilerle yeniden derleyebilirsiniz: g++ helloworld.cpp -o helloworld
. Bu, aşağıdakilerle çalıştırılabilen helloworld adında bir çıktı dosyası oluşturur: ./helloworld
.